Archives

All posts for the day април 5th, 2017

Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” спечели проект по програма за финансиране проекти на културни организации на Община Плевен
„Пей ми песен, Северняко”

/ Мъжкото народно пеене в Северна България – традиции и съвременност /

„Пей ми песен, Северняко” е Концерт-спектакъл включващ музикално – танцови постановки , солови вокални и многогласни изпълнения допълнени с танцови етюди и мултимедийно представяне на певците емблеми на Северна България.
Идеята на проекта е да се даде изява на мъжкото народно пеене отговарящо на съвременните условия, популяризирането му, съхраняване на националния бит и идентичност.

В проекта вземат участие известни изпълнители на северняшки фолклор, гост солисти – Димитър Димитров , Христо Косашки, Даниел Спасов , Милен Иванов, Петър Георгиев и мъжка вокална формация за старинна полифонична музика „Светоглас”.
Предлагаме на плевенчани възможност да се докоснат до нашето песенно наследство, представено и пресъздадено в нова трактовка и аранжименти – народната мъдрост , реалност, пресъздадена чрез езика на музиката и народния талант, историческата действителност, текст съдържащ истината за любовта и красотата на българката, християнските ценности и всичко това съчетано с българския танц.